dinsdag 31 maart 2009

Hagedis

en.......


Het nieuwe thema is HAGEDIS

De einddatum is 1 juli a.s.


Klik op de foto voor een grotere afbeelding

Een hagedis staat symbool voor: loslaten, ontwijken, kalmte, veiligheid, subtiele waarneming.

Water


Op de laatste dag in maart mijn bijdrage aan het thema 'water'. Mijn echtgenoot is naast zijn dagelijkse werk ook actief als zeezeil-instructeur bij een zeezeilschool in Harlingen. Hoe harder het waait des te leuker hij het vindt. Dit in tegenstelling tot onze andere gezinsleden. Zeilen is zeker niet mijn favoriete bezigheid maar ik ga af en toe wel eens mee. Bij voorkeur natuurlijk als het niet zo heel hard waait.
Ik heb geprobeerd dit weer te geven in mijn quiltje: de kleine boot op het kalme, door de zon aqua-blauw gekleurde water, en de grotere boot op het ruige zeewater.
Ik wens de grote boot een behouden vaart toe...
Lya

maandag 30 maart 2009

zoveel soorten water....


Ik heb de ondergrond met een zelfgemaakt stempel met verf bewerkt, de lijnen met mooi machineborduurgaren bewerkt en de schuimkoppen op de golven met wit krijt aangebracht.
Daarna zakjes gevuld met :
theewater, slootwater, afwaswater, regenwater, zout water en grondwater.
Het was een leuke opdracht!
noor

zondag 29 maart 2009

Water

Ik vond het een leuk thema om mee te werken. Het was druk de afgelopen tijd, met allerlei zaken. Daarnaast had ik veel te veel ideeën en kon niet kiezen en dus stelde ik het maken van dit quiltje maar uit en uit. Maar nu moest het er toch van komen en besloot ik om door te gaan met mijn experimenten, om eerst een quiltje te maken en dan te verven. Ik begon met dit soort stroken (allemaal natuurlijke stoffen) vast te zetten op een ondergrond, met katoen garen.

Daarna heb ik het quiltje geverfd met procion verf en bewerkt met zilverfolie om zo een beetje de glinstering van het water te krijgen. Het was de bedoeling om er nog een waterlelie op te maken, maar dat vond ik veel te druk worden en heb dat dus niet gedaan. Hieronder mijn interpretatie van het thema water.

Ik had inmiddels wel een blad voor de waterlelie gevilt.


Deze heb ik nu maar als label gebruikt voor op de achterkant van het quiltje. Anders blijft het er ook maar liggen.

zaterdag 28 maart 2009

6 van 12




Vandaag naar de Textielplusdag in Nieuwegein geweest. Met zes leden uit onze groep afgesproken om te lunchen, aangezien er geen plek in de kantine meer was, zijn we gewoon ergens op de vloer gaan zitten. Ook heel gezellig, dik een uur met elkaar gekletst en gelachen. Omdat er veel in onze groep per e-mail of onze weblog gaat, is het ook fijn om elkaar weer eens in levende lijve te ontmoeten. Binnenkort in mei hopen we alle 12 leden tegelijke tijd te zien, dan maken we er een gezellige dag van. Ikzelf (Sonja), kwam Marjon ook één van onze leden tegen, haar heb ik ook nog nooit ontmoet, maar zij had met andere vriendinnen afgesproken dus staat ze niet op de foto. Leuk Marjon dat ik je nu ook eens life heb gezien, zie je ook het gezicht achter de quiltjes. Op de foto v.l.n.r : Sonja, Simone, Margeeth, Wietske, Hilde en Wilma.

donderdag 26 maart 2009

knotwilllig



Bij water dacht ik direct aan knotwilgen op een ondergelopen weiland. Dat was dus mijn inspiratie en zo heb ik het gemaakt, Eerst de knotwilgen middels zeefdruk op de stof gebracht en daarna machinaal gequilt. De achterkant is geverfd en gezeefdrukt.

zondag 22 maart 2009

World Water Day

Het heeft lang geduurd voor ik wist, wat ik zou gaan maken voor het thema: WATER. Bij het opruimen van mijn stoffen kwam ik de shibori en een lap batik tegen. Twee van mijn ARTfor12 collega's, Simone en Margeeth, hebben ook de stof als uitgangspunt gebruikt, toen dacht ik: waarom ik ook niet. Vooral de shibori geven de lijnen mooi weer, net als golven in het water.


" Water is essentiel voor alle leven.Toch hebben miljoenen mensen in de wereld te kampen met watertekorten. Jaarlijks sterven miljoenen kinderen aan door water overgebrachte ziektes. En de armste landen in de wereld worden geregeld geteisterd door droogte".
* een citaat van Kofi Annan, in 2005 *


De V.N. heeft in 1992 "WORLD WATER DAY "in het leven geroepen, om elk jaar op 22 maart hier bij stil te staan.

( En vandaag is het 22 maart ).

vrijdag 6 maart 2009

Water op Mars?

Toen ik deze uitdaging las moest ik gelijk aan de stoffen die ik van de zomer met de shibori-techniek had geverfd denken. Om de één of andere reden associeer ik op deze manier geverfde stoffen altijd met water. Mijn eerste ingeving was een quiltje maken met shiboristoffen in aquablauw, maar die kleur had ik natuurlijk net niet. Ik had natuurlijk gewoon stof kunnen bijverven, maar door een berichtje in de krant, dat er druppels zaten op het landingsgestel van zo'n Marslander en dat dat best iets te maken zou kunnen hebben met de aanwezigheid van water op Mars kreeg ik ineens een heel ander idee.
Mijn quiltje zou gaan over water, maar dan niet het water dat hier op aarde alomtegenwoordig is, maar het water dat misschien ooit op Mars te vinden is (geweest):
Het quiltje is gemaakt van oranje shibori stoffen, met een vlakverdeling volgens fibonacci. Het water dat misschien op Mars aanwezig is (geweest) is uitgebeeld door met aquablauw druppels in te quilten, hierna heb ik met oranje met de hand om deze druppels heen gequilt.

Bij de Nasa weten ze trouwens al lang dat er water is op Mars:

This post is crossposted on Margeeths quiltblog.