woensdag 30 december 2009

12 x Bont

Het resultaat van het thema 'Bont'.


Klik op de foto voor een grotere afbeelding

bont bont


uit twee keer gevouwen lapjes stof cirkels geknipt, vastgestikt met tule en versierd met halve laarsjes van bont.
leuke opdracht, maar moeilijk!
noor

Bont, maar net weer even anders



Zoals gebruikelijk, mijn bijdrage op de valreep. Lang nagedacht over wat te maken. Tevens last van een quilters-block, een paar maanden niet achter mijn naaimachine gezeten.

Bont geeft zo'n diversiteit aan mogelijkheden, dat blijkt ook uit alle bijdragen die zo verschillend zijn. Niemand heeft de betekenis bont als dierenhuid toegepast.

In oktober heeft mijn Amerikaanse Quiltvriendin Mary een paar weken bij ons gelogeerd, heel gezellig. Tijdens deze periode hebben we o.a. diverse soorten stoffen geverfd maar over het resultaat waren we beiden niet geheel tevreden. Mary heeft maar 1 lapje meegenomen naar de USA, voor de rest van de lapjes had ze geen bestemming.

Toch vond ik de stapel lapjes (zie foto) wel een uitdaging. Ik heb mijzelf opgelegd dat ik het quiltje voor het thema 'bont' zou maken met deze bonte verzameling van lapjes zonder ook maar een enkel lapje 'uit voorraad' te gebruiken. Inspiratie vond ik verder in de boeken van Ineke Berlyn. Een schets gemaakt volgens Ineke's adviezen in het hoofdstuk 'Your Landscape' van haar boek 'Landscape in contemporary quilts': volgens de regels van de oude Egyptenaren: het werkvlak verdelen in een netwerk van verticale en horizontale lijnen.
En opeens vond ik de stapel bonte lapjes steeds mooier worden en kon ik ze steeds beter gebruiken! Van heel vroeger heb ik nog steeds een doos met DMC borduurgarens, ook in een bont geheel van kleuren (zie foto). Wie wat bewaart.....

Het is geen spectaculair landschap geworden maar het heeft gelukkig mijn quilters-block beëindigd en de weg voorbereid naar verdere ontwikkelingen. Daarbij is het een bont geheel van kleuren geworden, gequilt met een bont geheel van borduurgarens, dus de opdracht is voltooid.

Bovendien heb ik me gehouden aan mijn eigen opdracht: geen andere stof gebruiken dan de in oktober geverfde stoffen. Wat een voldoening geeft dat!

Ik wens jullie allemaal een heel goede jaarwisseling en een voorspoedig en bovenal GEZOND 2010!

Lya









maandag 28 december 2009

Bonte stoet

Mijn impressie van bont.
Dit jaar zijn de Olympische winterspelen.
Ik vind de opening altijd een bonte stoet van mensen en dat heb ik uitgebeeld.
De achtergrond stof is ontworpen door Barbara Broekman.

door Wilma

zondag 27 december 2009

BONT

Zoals ik al eerder aangaf kwam ik in eerste instantie niet verder dan boerenbont. Toch maar niet. Al surfend op het net vond ik ook allerlei foto's van bloemen, planten en vooral vlinders die bont in hun naam hadden. Zo vond ik een mooie foto van het bonte dikkopje



Maar uiteindelijk toch besloten om hier geen gebruik van te maken, het was voor mij gevoel niet 'bont' genoeg. Maar wat dan? Bij bont denk ik toch vooral aan veel kleuren. En dat heb ik als uitgangspunt gebruikt. En naar aanleiding van een huiswerkopdracht van Quilten Speciaal, ben ik met textielverf op canvas gaan schilderen. Dat leverde onderstaande lap op.



Na het fixeren van de verf daarna doorgestikt als een quilt, op de naaimachine. Daar was ik niet helemaal tevreden over, omdat het niet 'bont' genoeg was.



Ik heb daarna nog wat handborduurwerk toegevoegd en als afwerking heb ik het quiltje op spielatten gespannen. Ik weet niet of ik het officieel nog een quilt mag noemen, maar het is mijn uitwerking van het thema BONT.


vrijdag 18 december 2009

Emailing: cow 003, cow 007, cow 008

BONT?

Wat is BONT ?
Eerst denkje aan een bontjas.
Dan is er een gezegde "zo bekend als de bonte hond" wel dat was het ook niet.
Toen maar even nadenken.
Wel toen ik in mijn tien jaren was was er in mijn omgeving een cafe die de naam had "DE BONTE KOE"
Zo de achter grond geverft, en door gequilt.
Daar na de bonte koe, dat is stof in de winkel gekocht.
Het is zo leuk om te zien hoe wij al 12 met een andere uit komst komen of het woord "BONT"

Mooi bont is niet lelijk

Eindelijk is mijn quiltje voor ARTfor12 af. De top was al een paar weken klaar, maar ik kwam er maar niet aan toe om hem af te maken.
Toen ik hoorde dat het thema Bont was, heb ik wel even zitten denken wat ik daar nu mee moest. Als ik iets 'bont' noem, bijvoorbeeld een bonte trui, dan bedoel ik daarmee dat zo'n trui heel veel kleuren heeft (meestal felle kleuren) die niet echt bij elkaar passen. Wel kleurig dus, maar niet smaakvol.
En ja, als je het zo bekijkt dan is het niet zo moeilijk om een bont quiltje te maken. Maar ik vond het wel een uitdaging om met veel kleuren toch iets te maken wat een uiteindelijk een geheel wordt.

Ik ben begonnen met een stof voor de achtergrond in de kleuren rood, oranje en geel. Daar heb ik allemaal stukjes organza op gelegd van alle kleuren die ik had. En dat zijn er best veel, het hele kleurenspectrum is wel voorbij gekomen.
Doordat de organza her en der over elkaar ligt, soms wel 4 lagen dik, komen er steeds nieuwe kleuren bij die de andere kleuren met elkaar verbinden.
Als laatste heb ik een hele lap zwarte organza er overheen gedaan, zodat alles een beetje op z'n plaats bleef liggen. En toen gequilt met allerlei kleuren draad.

Het was leuk om te doen, omdat het iedere keer weer verrassend was wat het effect zou zijn van een kleur draad. De ene keer stak hij duidelijk af bij de achtergrond en de andere keer was hij nauwelijks zichtbaar.

Volgens mij was dit wel een mooie oefening om kleuren te leren kennen.

woensdag 9 december 2009

Exhibition

Detail quilt Wietske Kluck.



Drie leden van onze Artfor12-internet-quiltgroep zijn geselecteerd voor de tentoonstelling "DE RECHTEN VAN DE MENS".
Deze wordt gehouden in de Centrale Bibliotheek van Den Haag van 10 december 2009 t/m 4 januari 2010.
Simone de Haan met "Freedom of Speech".
Wietske Kluck met "Article 19.2 ".
Hilde van Schaardenburg met "Dignity".