zondag 30 maart 2008


5 van 12, again

Afgelopen weekend waren er de Patchwork en Quiltdagen in Rijswijk.
5 Leden van onze groep stuurden werk in onafhankelijk van elkaar, en zonder het van elkaar te weten.
Het thema was "FEEST"in de catogarie modern gevorderd.
Het ging om een gejureerde wedstrijd.
De jury bestond uit: Mirjam-Pet Jacobs, Linda Colsh en Henk van Kooten.
Op de foto v.l.n.r:
Simone de Haan met"Zeg het met bloemen".
Hilde van Schaardenburg met: "Champage", zij won de "BEST OF SHOW".
Wietske Kluck met:"Triest Feest".
Sonja Thalen-Maat met:"The Wedding", zij won de 2de prijs .
Margeeth Swart-Kwestro met :"De gouden kooi".
En zo ontmoeten wij elkaar weer op een Quiltevenement, en om weer bij te kletsen.
Hilde won met haar quilt een Bernina naaimachine en zij is degene die in april het nieuwe thema gaat bedenken.
Spannend.

Betty, deel 2



En dit is h'm dan geworden, mijn quiltje, naar aanleiding van het thema strips. Ik heb stroken stof gebruikt, en een gedeelte van de afbeelding van Betty Boop gebruikt.

Marjon

vrijdag 28 maart 2008

Quilt Maart 2008

M,n opa, m,n opa
Ik heb niets met stripverhalen vandaar dat ik wat anders heb gedaan.
Eerst heb ik zijde geverfd en een foto van mijn grootouders geprint op stof met wat plaatjes van bloemen.
Ook een gedicht heb ik geprint.
Hier heb ik een soort collage van gemaakt met behulp van strips.
Het gedicht omdat ik ze hier echt oud vind en de bloemen omdat mijn opa een rasechte hovenier was.

maandag 24 maart 2008

Idefix










Het thema strips leek me wel iets. Al snel kwam bij mij Asterix & Obelix op, ik heb die stripverhalen in mijn jeugd allemaal gelezen.
Zo begon ik de stripboeken nauwkeuriger te bestuderen, minder de tekst, meer de tekeningen.
Ik kwam tot de ontdekking, dat Albert Uderzo's werk gewoon meesterlijk is!
Mijn keuze viel op het hondje Idefix van Obelix, hij is heel eenvoudig met een paar lijnen in zwart/wit getekend.
Ik maakte een ontwerp op een vel tekenpapier van 50 x 65 cm en werkte darna volgens een stappenplan.
  1. Ondergrond: op wit katoen Steam-A-Seam 2 geplakt en daarop vele verschillende draden van wol, katoen en zijde horizontaal gelegd en gefixeerd door strijken. Vervolgens met de naaimachine overheen vrijgeborduurd. Ik heb de kleur lentegroen gekozen voor het Gallische dorp, waar de wereld nog "in orde" is.

  2. Daaroverheen applicatie en borduren van Idefix, Obelix's buik, schoen en vlecht met strik.

  3. Afwerking met een onzichtbare rand.

zondag 23 maart 2008

nine lives







de strips moeten het verdriet verbeelden na het verlies van een aantal dierbare personen en dieren (eigen & oppas) in de afgelopen tijd, waarbij het overlijden van mijn moeder het meest ingrijpende was!


ik begon de quilt met het vervreemden van afbeeldingen, maar dit was toch te confronterend.


uiteindelijk zijn de negen abstracte vakjes voor mij net zo veelzeggend.

zaterdag 22 maart 2008

Betty

Bij het thema strips moest ik direct aan stroken stof en aan Betty Boop denken. Ik ben dus eerst stroken stof gaan scheuren en eindige met deze ' hoop' stroken.

Daarna ben ik wat gaan spelen en uitproberen om zo een achtergrond te maken van al deze stroken stof. Ik wilde niet heel Betty Boop in de quilt verwerken en heb uiteindelijk gekozen voor een gedeelte van het gezicht, maar nog wel zo dat het herkenbaar is, tenminste dat is de bedoeling.



Inmiddels is het gezicht van Betty op het quiltje geverfd, zijn alle stroken, onder organza, vast genaaid. Ben dus aardig op weg, maar nog niet helemaal klaar.
Marjon

zaterdag 15 maart 2008

5 van 12


Vandaag naar de Textieldag in Nieuwegein geweest. 5 Leden uit onze groep kwamen bij elkaar om elkaar persoonlijk te leren kennen. Sommigen kennen elkaar al, maar Hilde kende ons nog niet allemaal. We hebben ons vast gelegd op een foto. Omdat alles per e-mail of via onze weblog gaat is het ook leuk om elkaar eens in het echt te zien. De textieldag was weer heel leuk, om andere materialen te kopen dan alleen maar lapjes. Op zulke dagen kom je ook weer mensen tegen die je ontmoet op tentoonstellingen, of die je leert kennen via een workshop die je hebt gevolgd.Van l.n.r. Wilma, Simone, Sonja, Margeeth, Hilde.

Strips

Bij de aankondiging "Strips" gingen mijn gedachten meteen uit naar de strips die ik vroeger thuis las. Ik kom uit een groot gezin, ben het achtste kind maar een nakomertje, dus ook eigenlijk enig kind. Met mijn broers boven mij scheel ik 15 en 17 jaar, die woonden nog thuis en de rest van de kinderen stonden al op eigen benen. Mijn broers waren ontzettende leesfanaten en ook strips hoorden daarbij. Kuifje, Lucky Luke, Asterix en Obelix, Sjors en Sjimmie als albums, maar ook iedere week de Pep. Aan Suske en Wiske hadden we een gezonde hekel.
Uiteraard ging deze geschiedenis door mijn hoofd en heb de afgelopen tijd ook veel van bovengenoemde stripalbums herlezen.

Toch heb ik voor iets totaal anders gekozen. Een paar jaar geleden, tijdens een midweek van het Quiltersgilde, was werken met strips een van de mogelijkheden. Ik heb dat toen niet gekozen en dit was een goede gelegenheid om er toch eens mee aan de gang te gaan.
Het werkt al volgt: je zoekt een afbeelding om een quilt van te maken. In dit geval een berglandschap met een meer.
De afbeelding vereenvoudig je en vergroot je tot het gewenste formaat. Dan bepaal je de breedte van de strips, in dit geval anderhalve centimeter. Die teken je op de afbeelding en is je patroon klaar.

Dan is het tijd om stofjes te zoeken en die in stroken van 2,5 cm. te snijden. Deze worden op de juiste plaats geplaatst en op de paperpiece-methode op een ondergrond genaaid.
Ik ben met iedere strip aan de bovenkant begonnen en heb de volgende kleur er steeds overheen gevouwen. Ik vind dat je zo beter een idee van diepte krijgt. Tot slot her en der in de naad gequilt.

Ik kijk erg uit naar de volgende opdracht.

Geschreven door Simone

zondag 9 maart 2008

Tina




Als jong meisje las ik de Tina die iedere vrijdag op de mat viel,daar beleefde ik altijd veel plezier aan. Zelfs in het begin dat ik getrouwd was nam mijn moeder het altijd voor mij mee,om deze te lezen. Tegen de tijd dat ik mijn eerste kind kreeg was het afgelopen,om de Tina te lezen. De stof heb ik met zeefdruk bewerkt en geschilderd. De plaatjes zijn uit de Tina gescheurd en deze heb ik met Golden Medium bewerkt


dinsdag 4 maart 2008

Pop-art



Pop-art was een kunststroming die voortkwam uit een bepaalde tijdgeest (jaren '50 en '60), namelijk die van de vrijheid, sexuele revolutie en vrouwenemancipatie. Veel pop-art-werken zijn op de eerste plaats decoratief en hebben nauwelijks een diepere boodschap: dit zou te moeilijk zijn voor het toeschouwer. Alledaagse gebruiksvoorwerpen uit de consumptiemaatschappij, massaal vervaardigde serieproducten, alle mogelijke reproduceerbare objecten worden voortaan als motieven aanvaard in de kunst. Daarmee stond de pop-art beweging dichter bij het leven en was het veel platter dan de werken die daarvoor werden gemaakt.
De thema's van de pop-art zijn ontleend aan stripverhalen, reclame, televisie, kranten en tijdschriften.
De naam is Pop-art afgeleid van 'popular art' en werd begin jaren zestig overgenomen uit Amerika en Engeland. (Wikipedia)

Het eindresultaat doet me denken aan Pop-art. Dit was van tevoren niet de opzet.
De stoffen heb ik zelf geverfd en rechtstreeks op een ondergrond gestikt zonder vliesofix.