zaterdag 30 juni 2012

Sint Joris en de draak

Voor het thema Mythen en sagen ben ik dicht bij huis gebleven. De sage Sint Joris en de draak speelde zich in mijn woonplaats af.

Het verhaal in het kort: Elk jaar wilde de draak van de stad een meisje om op te eten. En elk jaar werden de namen van de meisjes in een pot gedaan en de koning trok dan één naam uit de pot. Dat meisje werd naar de draak gestuurd. Op een jaar trok de koning de naam van zijn eigen dochter uit de pot. De koning schrok en hij loofde een beloning uit. Wie de draak zou doden mocht daarna met zijn dochter trouwen. Joris hoorde dit en wilde het gevecht met de draak wel aangaan. Hij kreeg een paard en een wapenuitrusting van de koning. Na een dappere strijd lukte het Joris om de draak te doden. Hij wilde echter niet met de dochter van de koning trouwen, maar leefde nog wel lang en gelukkig.

Dit is overigens een van de variaties van het verhaal. Het komt over de hele wereld voor, en de reden waarom Joris met de draak vocht en zijn beloning varieren.

En dit is wat ik er uiteindelijk van heb gemaakt.


Ik heb hiervoor zelf geverfde katoen en linnen scrim gebruikt. Het quiltje is machinaal gequilt c.q. geborduurd.

2 opmerkingen:

Margeeth zei

Wat grappig dat hij niet met de prinses wilde trouwen. Dat hoor je niet vaak in sprookjes, de ridder verslaat de draak en krijgt de prinses en de prinses heeft niets in te brengen.

Hannie de Beer zei

Mooi verhaal en heel goed verbeeld! Was de prinses zo lelijk, dat hij niet met haar wilde trouwen? Deze weergave is in elk geval mooi geslaagd!