zondag 28 november 2010

DNA

Detail.

Genen spelen de hoofdrol in de erfelijkheid, zij bevatten de informatie voor alle erfelijke eigenschappen. Een gen is een stukje van het DNA dat de code bevat voor de productie van een bepaald eiwit.
DNA is de afkorting van het Engelse Desoxyribo Nucleic Acid, in het Nederlands desoxyribo - nucleïnezuur.
Ook dit keer weer een moeilijk onderwerp, hoe verwerk je dit thema in een klein quiltje. Heb een ondergrondje gemaakt van restjes stof van projecten waar ik nu mee bezig ben. ( Raw appliqué ).
Daarop heb ik afgeknipt haar van onze dochter, wat al een paar jaar in een plasticzakje bij mij in de kast lag, erop gelegd, met daarover heen een laagje organza. Daarna machinaal gequilt. Met de heatgun heb ik gaatjes in de organza gebrand, zodat haar haar erdoor komt.
Ook uit haren kunnen we DNA halen. Ooit zei onze dochter: Mama misschien kun je mijn haar in een quiltje verwerken. Nou bij deze, haar DNA is "veilig "opgeborgen......

zaterdag 27 november 2010


Bij het googelen op internet naar "genen" wam ik deze afbeelding tegen. ik vond het erg inspirerend en heb die één-op-een uitgevoerd in textiel. Het stikwerk had ik graag strakker gewild ,misschien dat ik alles nog een keer overnieuw doe voor de tentoonstelling.

dinsdag 23 november 2010

Verbeterd


Het quiltje van het thema Hortensia heb ik verbeterd, want ik was niet tevreden over het eindresultaat.
Het hortensia-blad van het nieuwe quiltje had ik reeds gemaakt. Gestikt op wateroplosbaar vlies met gemeleerd garen in de kleuren bruin-groen en oranje-rood. Op zich was het een heel mooi blad geworden. Maar de kleuren van het blad waren niet mooi met het roze en blauw van de stof. Daardoor ben ik gekomen tot het eerste ontwerp.
Het blad had ik opgeprikt op m'n prikbord want tegen een witte achtergrond was het heel mooi. Diverse malen heb ik quiltje erbij gepakt om te kijken wat de mogelijkheden waren. Andere achtergrond, andere kleuren, ander stof, een witte achtergrond etc. Opeens kwam ik op het lumineuze idee dat ik het hortensia blad ook kon verven.

Ondertussen denk ik heeeel hard na over het nieuwe thema; Genen. Het valt niet mee!

donderdag 4 november 2010

X- en Y-chromosomen

Het idee voor dit quiltje kwam heel snel en ook het maken ging bijna als vanzelf.
Heerlijk om iets te maken zonder veel gepieker.
De blokjes met X en Y-tjes heb ik met de hand gemaakt.
Daarna machinaal aan elkaar genaaid en machinaal gequilt.

Hier nog een detail.